Hack the poacher

Wat gebeurt er als drie m00nshot engineers vanuit Q42 en Fabrique beginnen te brainen over serieuze problemen op deze aardkloot? Yes, daar stonden we eindelijk op de officiele lancering in Den Haag: Hack The Planet! Deze week was weer inspirerend.

htp-lancering-q070-130916Neem nou een van de problemen die we aanpakken. Stroperij in Afrika, het complexe verhaal waar we deze week vol mee zaten.

Waar denk je zelf aan bij het woord stroperij, behalve neushoorns en Aziatische mythologie? Hier wat feitjes.

 • Een kilo neushoornhoorn (!=ivoor) kan in Azië tot $60.000 waard zijn
 • Olifantenivoor (!=hoorn) kost zo’n $850 per kilo
 • Stropers vangen hier gemiddeld 10% van
 • In bepaalde Aziatische landen gelooft men dat het ivoor/hoorn een geneeskundige kracht heeft (voornamelijk voor wat er tussen je benen zit)
 • Er zijn 2 soorten stropers: bushmeat stropers en ivoor/hoornstropers. De eerste groep is de meerderheid, maar de tweede groep is gevaarlijker (AK47’s en soms helicopters)
 • In de Afrikaanse wildlife crime industrie gaan miljarden om, en het wordt deels gerund door terroristische groeperingen om zo de wapenhandel te financieren
 • Het stropen op olifanten en neushoorns stijgt bijna overal. De vuurgevechten in nationale parken heeft inmiddels zelfs tot een bepaalde traumastoornis geleid bij rangers

Wij dachten zelf bij ‘stroperij’ trouwens aan drones, radiodetectie, zonnepanelen, gunshot detectors, thermal imaging, etc. Begin dit jaar kwamen we met het idee om met de SkyHawQ drone waar Anton en Tim eerder aan hadden geklust over nationale parken te vliegen om zo stropers te detecteren met hittecamera’s. Toen bleek dat we in het Nationaal Park wat we beoogden helemaal niet met drones mag vliegen. Zo evolueerde het plan richting sensoren op de grond in plaats van in de lucht. Hoe we stropers detecteren is natuurlijk supergeheim.

Ah, en waar we natuurlijk ook aan dachten bij ‘stroperij’… Freek Vonk.

meeting-freekvonk-130916Daar gingen we deze week dus heen. Helaas moest de beste man zelf op het laatste moment afhaken (opnames voor uw kinders’ favo programma), maar wat is het mooi om te zien dat er een organisatie bezig is om gepassioneerd te werken aan een vermindering van stroperij. Waar we over spraken? Iets met apps en een gezamenlijk anti-stroperij project.

Een paar uur later zaten we met Laurens de Groot. Vanuit zijn ShadowView Foundation is hij de wereldwijde pionier op het gebied van anti-stroperij tech. Met drones (uitgerust met thermal cams) vliegen over Malawi, WiFi-traps neerzetten in Keniaanse nationale parken, gunshot detectors in Zuid-Afrika, noem maar op. Een expert dus.

De derde expert die we bezochten is Vincent Kouwenhoven. Altijd al gepassioneerd Afrika-fan, wat terug te zien is aan zijn oprichting van een fonds voor Afrikaanse e-Ventures en een initiatief om eco-toerisme door te voeren de Zambiaanse wildernis (Greensafaris). Dat is in Kafue National Park, een van de grootste NP’s van Afrika.

Nummer vier is de Zimbabwaan Sport Beattie, een van de leidende helden van Game Rangers International. Dat is een unit van 125 rangers die Kafue National Park in Zambia onderhouden en pogen te ontdoen van stroperij. Geen makkelijk verhaal: 50 jaar geleden bezat Kafue de grootste neushoornpopulatie van de wereld (20.000); vandaag zijn er 0 over. Alles door stroperij. Sport Beattie vertelde ons alle praktische ins-and-outs wat betreft zijn werk.

Holy sh1t, info overload! Hier de vetste dingen die we hebben geleerd:

 • Als je met experts praat over een complex probleem, kun je de helft van je assumpties overboord gooien, zie je 10 nieuwe kansen en 10 nieuwe obstakels, en zit je hoofd achteraf weer vol ideeën en energie
 • Freek Vonk zijn organisatiedoelen overlappen direct met ons Afrika plan. Er zit een samenwerking in.
 • We hebben super dikke plannen voor een Freek Vonk app, waar we met ze over gaan brainen binnen afzienbare tijd
 • Laurens de Groot en Vincent Kouwenhoven bezitten kneiterveel ervaring, info en contacten die ons gaan helpen om het project (gezamenlijk) van de grond te krijgen
 • Er zijn gasten die hun leven wagen om de natuur te beschermen en zij verwelkomen graag technologie, mits die gemakkelijk in gebruik is
 • Met een goede bundel van creativiteit, engineering power en een netwerk kun je bergen verzetten

En nu weer door. Tot snel!