Hacking Elderly Care

Meestal zien de projecten van Hack The Planet er iets anders uit. We moesten zelf ook even aan het idee wennen: ouderenzorg hacken.

Zo doken we met het team van Hack The Planet in de ouderenproblematiek. Abhishek uit Bangalore (India) joinde ons – hij was, samen met diverse  technische landgenoten ingevlogen, want Nederland werkt op diverse thema’s samen met India, waaronder dus ouderenzorg. Mooi, want zo hadden we als team wat extra handjes, en deden we extra kennis op hoe ouderenzorg in India is geregeld. Bijkomend voordeel: er stond de hele week roti en curry op het menu (’s ochtends, ’s middags en ’s avonds).

De hackathon: hoe kun je met techniek de ouderenzorg verbeteren? Nadat alle teams waren gebriefd over de meest voorkomende uitdagingen bij ouderen en in de ouderenzorg, besloten wij om iets te doen aan de grote eenzaamheid en het verlies van vriendschappen van ouderen.

Na een hele berg ideeën – waaronder een live-video-kunstwerk met verbinding tussen Den Haag en Bangalore (10% van Haagse ouderen is Indiaas), een tablet-app om op basis van profielen suggesties te kunnen doen voor leuke activiteiten, en een device voor video-communicatie tussen ouder en familie – kwamen we in samenspraak met onze partners-in-crime Stef en Eric (managers van Buurtcentrum Mariahoeve) uit op de technologie die 2017 op z’n kop gaat zetten: virtual reality. En dan niet in je uppie zo’n bril op zetten, maar met z’n tweeën (of meer?!). Lekker samen met je ouwe maatje terug naar het strand van Curacao, samen de straatjes van Amsterdam in de jaren ’70 over, of door de Franse wijnvelden… dat zorgt toch direct voor een gesprek? De gepaste conceptnaam: ‘Elders‘. Check de video voor een impressie!

24 uur na de geboorte van het idee zagen we dus hoe twee Haagse dames hun advocaatje aan de kant zetten om een strandsetting door de Gear VR bril te ervaren. Synchroom gingen de benen omhoog als het water het strand op kwam. Fantastisch om te zien en dat vonden zij ook. Stef Beun, de manager van het wijkcentrum ‘Mariahoeve’, was zelfs zo enthousiast dat hij direct een 360-cam bestelde om in zijn wijkcentrum camerabeelden te schieten die op een VR-bril te tonen zijn.

Op de ochtend van dag 5 pitchten we het idee voor een publiek van ruim 200 mensen afkomstig uit de zorg, gemeente en een vakjury. Het publiek kon direct stemmen, waarna de jury het eindoordeel velde. Wie er won? Check het hier in 360:

Met ons idee voor ‘Elders’ hebben we dus de hackathon gewonnen. Daar zijn we natuurlijk super trots op. Direct na de uitslag die werd bekendgemaakt door de wethouder Karsten Klein ging de media los en werden we door aanwezigen uitgenodigd om te gaan praten over een uitrol van ‘Elders’.

Oftewel: wordt vervolgd!

foto-elders-prijs

MEDIA