GroundHawQ

De belofte van (aerial) drones lijkt zo mooi: altijd en overal beeld vanuit de lucht. De werkelijkheid is dat het niet altijd mogelijk is om te werken met slimme techniek in de lucht. Gesloten luchtruim door defensie, mensenmassa’s of vliegvelden. Allemaal redenen waarom je in veel gevallen (terecht) verplicht bent je prachtige drone aan de grond te houden.

Ook wij liepen tegen dit probleem aan bij een anti-stroperij project in Afrika. De oplossing: GroundHawQ!

GroundHawQ is een zelfstandig rijdende drone die in tegenstelling tot veel vliegende drones vanaf de grond werkt. In veel gebieden wereldwijd zijn mensen actief om gebieden te monitoren ten behoeve van bijvoorbeeld wildlife bescherming of verkennende werkzaamheden. Vaak worden er dagenlang gigantische afstanden te voet afgelegd.  Wij bedachten hier een concept voor dat geïnspireerd is op de Curiosity Mars Rover van NASA.

rover

De Curiosity op Mars kan over moeilijk begaanbaar terrein door de manier waarop hij zijn wielen onafhankelijk van elkaar kan bewegen. Zo kan hij rotsen en obstakels trotseren. Bovendien kan hij worden uitgerust met een range aan sensoren, zodat GroundHawQ voor een enorme variëteit aan problemen kan worden ingezet.

Tijdens een tweedaagse hackathon wilden we het bewegingsapparaat prototypen en testen.

img_0784

20161125_2243261

Alle benodigde onderdelen hebben we ontworpen en 3D-geprint. In de waterdichte behuizing zit het hart van de GroundHawQ: een mini computer, een autopilot (GPS) en een batterij. Op dit moment werken we aan plannen om hem – volledig zelfstandig – dagen van huis te kunnen laten zijn. Hiervoor moet hij worden voorzien van zonnepanelen en moeten we de software slim genoeg maken zodat hij uit de buurt blijft van obstakels op zijn pad.

Voor de volgende stap zoeken we partners waarmee we een pilot kunnen starten zodat GroundHawQ in actie kan worden gezet. De eerste gesprekken hiervoor zullen in januari van start gaan!

Keep you posted!